Συνταγές για… άντρες - sintagesgiaantres.gr

Φασόλια ξερά

Η φασολάδα είναι παραδοσιακό φαγητό για εμάς τους έλληνες. Ακόμα όμως κι αν δε σου αρέσει η παραδοσιακή φασολάδα, μπορείς να μαγειρέψεις τα αποξηραμένα φασόλια με διάφορους τρόπους. Σε κάθε περίπτωση όμως, χρειάζεται να τα βράσεις πιο πριν, γιατί αλλιώς δε θα μαγειρευτούν ποτέ…

[Μούσκεμα]

Πριν τα βράσουμε πρέπει να τα μουσκέψουμε όλη νύχτα. Βάζουμε 1 λίτρο νερό (4 ποτήρια) για κάθε ποτήρι φασόλια. Το πρωί αφαιρούμε τα φασόλια που επιπλέουν γιατί δεν έχουν μουσκέψει καλά και θα είναι σκληρά, και χρησιμοποιούμε τα υπόλοιπα.

[Βράσιμο]

Στραγγίζουμε τα φασόλια από το νερό που τα μουσκέψαμε, τους βάζουμε ίδια ποσότητα φρέσκου νερού από τη βρύση και τα βάζουμε να βράσουν. Μόλις βράσουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν χωρίς καπάκι για 2-3 ώρες, μέχρι να μπορούμε να τα τρυπήσουμε εύκολα με ένα πιρούνι. Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό όσο βράζουν, προσθέτουμε πάντα βραστό νερό.

[Αλάτισμα]

Τα αλατίζουμε πάντα μετά το μαγείρεμα, λίγο πριν ή και αφού στραγγίσουμε το νερό που τα βράσαμε. Αν τα αλατίσουμε από πριν θα γίνουν σκληρά απ’ έξω.

[Τι τα κάνω μετά;]

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία συνταγών για φασόλια, ανάλογα φυσικά με το είδος τους. Τα μικρά φασόλια γίνονται υπέροχη σαλάτα μαζί με ελιές, μαϊντανό, πιπεριά Φλωρίνης, κρεμμύδι και λαδόξιδο. Μπορούμε να τα κάνουμε φασολάδα αν τα βάλουμε με σάλτσα ντομάτας. Γίνονται και στο φούρνο. Μπορούν να γίνουν ακόμα και τσίλι μαζί με κρέας, με μια από τις πολλές αμερικάνικες συνταγές.

[Φασόλια κονσέρβα]

Τα φασόλια κυκλοφορούν και σε κονσέρβα, έτοιμα να τα φας ή να τα χρησιμοποιήσεις στο φαγητό σου αποφεύγοντας όλη τη διαδικασία μουσκέματος – βρασίματος. Γενικά, η κονσέρβα μπορεί να αντικαταστήσει τα βρασμένα φασόλια σε οποιαδήποτε σχεδόν συνταγή και αντίστροφα.

Λέξεις κλειδιά:

Άφησε ένα σχόλιο