Συνταγές για… άντρες - sintagesgiaantres.gr

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν πάνε super market

[Υλικά]

– Μακαρόνια

-Πατάτες

-Ρύζι

-Αυγά

-Κέτσαπ

-Μουστάρδα

-Μαγιονέζα

-Έτοιμη σάλτσα για μακαρόνια

-Κονσέρβα ντομάτας

-Μυρωδικά, κρεμμύδι, σκόρδο

-Τυρί τριμμένο

-Κονσέρβες

-Κατεψυγμένα φαγητά (ωμά)

-Κατεψυγμένα φαγητά (μαγειρεμένα)

-Κατεψυγμένα λαχανικά

[Περιγραφή]

Όπως δεν πας ποτέ στον πόλεμο χωρίς όπλο, έτσι και στην κουζίνα πρέπει να έχεις κάποια βασικά πράγματα για να επιβιώσεις στις δύσκολες ώρες. Επειδή όμως, αντίθετα με το όπλο, τα φαγητά χαλάνε και δε φτάνει λίγο καθάρισμα και λίγο γυάλισμα για να τα επαναφέρει, πρέπει να προσέξεις καλά τί θα προμηθευτείς για να μη μείνεις ξεκρέμαστος την κρίσιμη στιγμή. Έχουμε και λέμε…

[Μακαρόνια]

Το νούμερο ένα φαγητό για δύσκολες στιγμές! Διατηρείται εκτός ψυγείου, είναι πολύ νόστιμο και μπορείς να το κάνεις εύκολα και γρήγορα. Συνδυάζεται τέλεια με έτοιμη σάλτσα για μακαρόνια και κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα (που έχεις τριμμένα στην κατάψυξη).

[Πατάτες]

Οι φρέσκες δεν κρατάνε πολύ αλλά σε σκιερό και ξηρό μέρος αντέχουν λίγες βδομάδες. Καλύτερα είναι να μην προμηθευτείς πολλές. Από την άλλη υπάρχουν οι προτηγανισμένες που μπαίνουν στην κατάψυξη, μαγειρεύονται πιο γρήγορα και καθαρά και κρατάνε πολύ περισσότερο.

[Ρύζι]

Το ρύζι είναι βολικό γιατί διατηρείται πολύ και δε χρειάζεται ψυγείο. Για τον αρχάριο θέλει λίγη προσοχή στο βράσιμο αλλά είναι ένα πολύ χορταστικό και υγειινό γεύμα. Ρώτα και τους κινέζους αν δε με πιστεύεις. Μπορείς να το συνδυάσεις με μανιτάρια σε κονσέρβα που διατηρούνται επίσης πολύ και μαγειρεύονται εύκολα: απλά τα βάζεις να βράσουν μαζί με το ρύζι. Επίσης μπορείς να του βάλεις κέτσαπ ή σάλτσα για μακαρόνια για έξτρα γεύση.

[Αυγά]

Μένουν για αρκετές βδομάδες στο ψυγείο και μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα. Γίνονται βραστά ή τηγανητά ή ακόμα και ομελέτα. Μπορείς να τα φας σκέτα, μαζί με ρύζι, σε σάντουιτς ή ακόμα και μέσα στη σαλάτα. Είναι γευστικά και θρεπτικά.

[Κέτσαπ]

Αν και δεν είναι ότι καλύτερο από γεύση εκτός κι αν το βάλεις σε hot dog, είναι ιδανική γιατί διατηρείται πολύ καιρό και είναι πολύ βολική. Μπορείς να τη βάλεις σε μακαρόνια, ρύζι, κρεατικό και πολλά άλλα.

[Μουστάρδα]

Διατηρείται αρκετά ακόμα και μετά το άνοιγμα. Συνοδεύει κρεατικά και μπορεί να αποτελέσει ένα πρόχειρο ντιπ για πατάτες.

[Μαγιονέζα]

Βολεύει γιατί πάει με όλα (σχεδόν). Κρεατικά, ρύζι, ψάρι, σαλάτες… Ανακατεμένη με λίγη κέτσαπ κάνει ένα αξιοπρεπές dressing για πράσινη σαλάτα, όπως μαρούλι.

[Έτοιμη σάλτσα για μακαρόνια]

Καλό είναι να έχεις πάντα στο ντουλάπι στου ένα-δυο βαζάκια. Υπάρχει τεράστια ποικιλία σε γεύσεις και μάρκες και σίγουρα κάποιες θα σου αρέσουν. Εκτός από μακαρόνια, οι κόκκινες σάλτσες πάνε και με το ρύζι και μπορείς επίσης να τις βάλεις σε πίτσα ή πεϊνιρλί.

[Κονσέρβα ντομάτας]

Για προχωρημένους. Αν θέλεις να φτιάξεις κόκκινη σάλτσα μόνος σου θα χρειαστείς ντομάτα. Επειδή η φρέσκια ντομάτα σίγουρα θα ξεμείνει στο ψυγείο μέχρι που θα γίνει αποικία διαφόρων μικροοργανισμών (ίσως και κάποιων όχι τόσο μικρών) καλύτερα είναι να πάρεις ντομάτα σε κονσέρβα. Είναι το γνωστό μας pumaro αν και υπάρχουν πολλές άλλες μάρκες. Βέβαια, θα προειδοποιήσω ότι για να κάνεις σάλτσα χρειάζονται και μερικά άλλα ψιλοπράγματα, όπως κρεμμύδι, ρίγανη, αλατοπίπερο.

[Μυρωδικά, κρεμμύδι, σκόρδο]

Επειδή το φρέσκο κρεμμύδι και σκόρδο δεν αντέχουν και πολύ – να μην πούμε για άνιθο μαϊντανό και άλλες πρασινάδες – η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων επινόησε τα φακελάκια με τριμμένα μυρωδικά για να τα ρίξεις όπως είναι στο φαγητό σου. Δεν ξέρω για την ποιότητά τους αλλά τη δουλειά τους την κάνουν. Για τους σκληροπηρυνικούς βέβαια που θέλουν να ξέρουν τι τρώνε, κάτι μπορεί να γίνει. Τα φρέσκα κρεμμύδια και σκόρδα μπορούν να διατηρηθούν μερικές βδομάδες σε σκιερό και ξηρό μέρος. Όσο για μαϊντανό και άνιθο μπαίνουν σε ματσάκι στην κατάψυξη (αφού πλυθούν εννοείται) μέσα σε πλαστικό σακουλάκι. Όταν θέλεις να χρησιμοποιήσεις λίγο, το βγάζεις, ψιλοκόβεις όσο θέλεις ενώ είναι παγωμένο και βάζεις πίσω το υπόλοιπο. Μπορείς να το καταψύξεις ακόμα και ψιλοκομμένο.

[Τυρί τριμμένο]

Τα μακαρόνια όπως και να το κάνουμε το θέλουν το τυράκι τους. Ενίοτε και το ρυζάκι. Γι αυτό μπορείς να πάρεις τριμμένο κεφαλοτύρι, παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί και να το φυλάξεις στην κατάψυξη. Αν είναι καλή κατάψυξη (στους -18 βαθμούς) διατηρείται για μήνες. Όταν θες να βάλεις στο φαγητό, το βγάζεις, βάζεις όσο θες ενώ είναι παγωμένο, και το ξαναβάζεις στην κατάψυξη. Πολλοί θα πουν ότι έτσι χάνει θρεπτικά συστατικά, αλλά εγώ λέω ότι δε χάνει γεύση!

[Κονσέρβες]

Οι κονσέρβες έχουν το καλό ότι αντέχουν χωρίς να χρειάζονται ψυγείο. Από τις πολλές και διάφορες κονσέρβες που υπάρχουν θα αναφέρουμε τις πιο χρήσιμες. Για αρχή, οι κονσέρβες καλαμποκιού – ειδικά αμερικάνικου που είναι γλυκό – και μανιταριών είναι ιδανικές για να συνοδεύσουν τόσο ρύζι όσο και πράσινες σαλάτες. Έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι χρησιμοποιούνται τόσο μαγειρεμένες όσο και αμαγείρευτες. Οι κονσέρβες τόνου μπορούν άνετα να διανθίσουν μια σαλάτα μαρούλι ενώ οι πολυσαλάτες πάνε μια χαρά με ρυζάκι.

[Κατεψυγμένα φαγητά (ωμά)]

Τα μπιφτέκια, τα σνίτσελ και τα κοτοφιλέτα μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για αρκετό καιρό (3-6 μήνες). Αν βρείς κάποιο θύμα να σου τα φτιάξει εκμεταλέυσου το πλήρως. Μαγειρεύονται πολύ εύκολα. Χρειάζονται βέβαια κάποιο χρόνο για να μαγειρευτούν, που αυξάνεται επειδή είναι κατεψυγμένα. Αν δε σε νοιάζει και τόσο να διατηρήσουν πλήρως τη διατροφική τους αξία (εντάξει, ξέρω την απάντηση) δε χρειάζεται να τα ξεπαγώσεις πριν τα βάλεις να ψηθούν. Προσοχή στα παλιά ψυγεία στα που η κατάψυξη ήταν ένα μικρό ντουλαπάκι μέσα στο ψυγείο γιατί δεν έχουν αρκετά καλή ψύξη για να διατηρήσουν τα φαγητά τόσο πολύ.

[Κατεψυγμένα φαγητά (μαγειρεμένα)]

Φαγητά όπως μουσακάς, παστίτσιο και πολλά άλλα διατηρούνται μια χαρά στην κατάψυξη για μήνες. Έχουν το πλεονέκτημα ότι θέλουν μόνο λίγο ζέτσαμα στο φούρνο ή στα μικροκύματα και είναι έτοιμα. Και πάλι πρέπει να βρεις κάποιο θύμα να τα ετοιμάσει, εδώ όμως δεν έιναι τόσο εύκολο. Μόνο η μάνα ή καμια πεθερά (αν δεν τα έχεις τσουγκρίσει) μπορεί να προσφερθεί. Μην τολμήσεις να το ζητήσεις από την κοπέλα σου – αν δεν την έχεις παντρευτεί ακόμα – χωρίς να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο.

[Κατεψυγμένα λαχανικά]

Στα σούπερ μάρκετ κυκλοφορούν ελεύθερα κατεψυγμένα λαχανικά διαφόρων ειδών. Αυτά τα αγοράζεις και τα ξεχνάς στην κατάψυξη μέχρι να τα χρειαστείς. Τι να τα κάνεις τα λαχανικά, θα μου πεις τώρα και θα έχεις και δίκιο. Ε, πρέπει να τα αναφέρω για λόγους πληρότητας, τι να κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση, σε γλιτώνουν από το μπελά των φρέσκων λαχανικών, αν το έχεις βίτσιο. Άσε που μαγειρεύονται πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχουν και ανάμεικτα λαχανικά που μπορείς να τα βράσεις και να τα βάλεις μαζί με φρέσκο μαρούλι για μια διαφορετική σαλάτα.

2 σχόλια »

  1. Χα! Και γω που πήγαινα Σ/Μ και έπαιρνα μόνο χαρτί υγείας, σαμπουάν, και τέτοια… Και (όταν) σε πιάνει να μαγειρέψεις δεν έχεις ούτε ένα πούμαρο 😛

  2. Καλημέρα! Συγνώμη για την άσχετη θέση αλλά ψάχνω το email σας και δεν υπάρχει. Μπορείτε να μου το στείλετε? αφορά την εγγραφή σας στο νέο greek food blogs portal. ευχαριστώ πολύ!

Άφησε ένα σχόλιο