Βράσιμο αυγού
Το βραστό αυγό είναι ένα από τα πιο εύκολα και γρήγορα πράγματα που μπορείς να φτιάξεις. Όμως, όσο απλή υπόθεση κι αν είναι, έχει κι αυτό τα μυστικά του.
[Πόσο πρέπει να βράσει;]
Οι παλιοί τρώγανε το αυγό και ωμό, αλλά αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος για την αγνή προέλευση του καλά θα κάνεις να το βράσεις και με το παραπάνω. Προτείνω βράσιμο τουλάχιστον πέντε λεπτά, που είναι αρκετό για να σφίξει καλά το ασπράδι ενώ ο κρόκος μένει λίγο μαλακός στο κέντρο – αν και πάλι δεν είναι μελάτο. Από κει και πέρα αν το θέλεις σφιχτό άφησέ το λίγο ακόμα. Στα έξι λεπτά ας πούμε έχει σφίξει και ο κρόκος ενώ μετά τα επτά λεπτά έχει γίνει καλά σφιχτό. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι άμα το ξεχάσεις παραπάνω δεν έγινε και τίποτα. Αν δεν εξατμιστεί όλο το νερό του το αυγό δε θα καεί. Μιλάω εκ πείρας. Ναι, αν έχεις την απορία, έχω κάψει αρκετά αυγά ξεχνώντας τα μισή ώρα και βάλε…
[Πώς θα γίνει να μη μου σπάσει;]
Αυτό είναι λίγο δύσκολο. Καταρχήν εξαρτάται από το ίδιο το αυγό. Μερικά αυγά έχουν λεπτό τσόφλι και σπάνε πιο εύκολα. Για να το προστατέψεις, ένα πρώτο βήμα είναι να βάλεις το αυγό αφού έχεις πρώτα βάλει νερό στο μπρίκι. Έτσι δε θα χτυπάει δυνατά στα τοιχώματα μέχρι να το γεμίσεις με νερό.
Μετά, καλό είναι να μην είναι πολύ στριμωγμένο. Αν βάλεις δυο αυγά σε ένα μπρίκι που χωράνε ίσα-ίσα τότε θα σπάσουν σίγουρα. Μια άλλη λύση είναι να βάλεις το νερό να βράσει πρώτα και μετά να σβήσεις το μάτι και να ρίξεις το αυγό μέσα. Έτσι το νερό δε θα κοχλάζει με αποτέλεσμα να μη χτυπιέται, αλλά πρέπει να το σκεπάσεις για να μην κρυώσει γρήγορα και να το αφήσεις παραπάνω – γύρω στο δεκάλεπτο.
Τέλος μπορείς να αφήσεις το αυγό λίγα λεπτά εκτός ψυγείου πριν το βράσεις για να ζεσταθεί λίγο και να μην αλλάξει απότομα θερμοκρασία, και να το βάλεις να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ίσα-ίσα να βράζει το νερό, αφήνοντας μέσα ένα μεταλλικό κουτάλι.
[Πως θα καταλάβω αν είναι βρασμένο;]
Βρίσκεις ένα αυγό στο ψυγείο αλλά δεν είσαι σίγουρος αν είναι βρασμένο ή όχι. Πώς θα το καταλάβεις? Αν αναρωτιέσαι πως μπορεί να φτάσει κανείς στο σημείο να μην ξέρει τότε θα σε προκαλέσω να ανοίξεις το ψυγείο σου και να μου πείς πόσων ημερών είναι το κάθε πράγμα που έχει μέσα και τι έχει κάτω από κάθε σκεπασμένο πιάτο – χωρίς να το ανοίξεις. Αν μπορείς να απαντήσεις σωστά τότε μη διαβάζεις παρακάτω.
Στο θέμα μας τώρα. Βάζεις το αυγό πλαγιαστά στο τραπέζι κρατώντας το με δυο δάκτυλα (αντίχειρα και δείκτη). Το γυρίζεις σα να ήταν σβούρα και το αφήνεις να περιστραφεί μόνο του. Καθώς περιστρέφεται το σταματάς στιγμιαία και το ξαναφήνεις. Αν αρχίσει ξανά να περιστρέφεται από μόνο του τότε είναι άβραστο. Αν μείνει σταματημένο τότε είναι βρασμένο.
Πως θα καταλάβω αν είναι βρασμένο; αυτό που λες είναι βλακία!!!
μπορείς απλά να στριφογυρίσεις το αυγό όρθιο σαν τη σβούρα, αν γυρίζει κανονικά για αρκετή ώρα τότε είναι βρασμένο ενώ αν δεν είναι θα γυρίσει για λίγες μόνο στροφές όρθιο και μετά θα πέσει στο πλάϊ λόγω της ανομιομορφίας των υγρών που έχει μέσα
Ειλικρινά έχω μία απορία. Ο Κων/νος το αυγό ορθιο το έχει δοκιμάσει/???? Του έκατσε δηλ το αυγό όρθιο και το στριφορύγισε???? Του έκατσε δηλ??? Μπράάάββββοοοο !!!!! Τέλος πάντων, το αυγουλάκι το δύσμοιρο το βρασμένο αν το σβουρίξεις κάνει σαν τρελό, αλλά μάλλον όχι απο την χαρά του. Αυτός που θα μπορέσει να βάλει το αυγό να κάτσει όρθιο να το περάσει στο youtube να το δούμε, γιατί πολύ γέλιο βρε παιδιά. Καλά έχετε να ακούσετε ή μάλλον να διαβάσετε!!! Πράματα και θάματα. Αλλά ηθικόν ακμαιότατον, το έγραψα σωστά?
Pios tha mou dosi mia sintagi to pos ginete to psomi?
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΜΙΑ ΦΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΚΙ ΜΠΥΡΑ 330ΜΛ, ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ, ΛΙΓΟ ΛΑΔΑΚΙ, ΤΑ ΖΥΜΩΝΕΙΣ, ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ Η’ ΔΥΟ ΦΡΑΤΖΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΝΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180 ΒΑΘΜΟΥΣ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΨΗΜΕΝΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΤΥΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΧΤΥΠΑΣ ΞΥΛΟ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
eiste oloi xuiles ute ena augo den kserete pws na brasete
Χα χα πολύ καλό το άρθρο, τώρα βράζω το ΠΡΩΤΟ μου αυγό ever.
Ολοι φανταζομαι φτασαμε εδω επειδη αποφασισαμε να βρασουμε το πρωτο μας αυγό και μιας και είμαστε άσχετοι από κουζίνα θέλαμε να δούμε αν με αυτή την προσπάθεια θα προκαλέσουμε καμιά πυρηνική έκρηξη.
εύκολο φαίνεται σε στυλ βράσε-φάε
δεν καταλαβα τιποτα…..μαλλον θα παραγγειλω απ εξω…
paidia posi 8ermokrasia 8elei na to afisoume?
Λοιπόν, μόλις έβρασα κι εγώ το πρώτο μου αυγό γιατί σαν εργένης που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να ξέρει επιτέλους να βράζει κι ένα αυγό ρε παιδιά !!!! χαχαχα….. Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες και είχα απόλυτη επιτυχία !!! το άφησα 8 λεπτά να βράσει και το απόλαυσα! Όσο αναφορά το τεστ αν είναι βρασμένο ή όχι, ισχύει !! Μια παρατήρηση…… το άβραστο αυγό περιστρέφεται πολύ δύσκολα, ενώ το βρασμένο σαν τρελό. Όταν σταματήσεις την περιστροφή του άβραστου αυγού απότομα και το αφήσεις αυτό θέλει να περιστραφεί πάλι. Μαγεία !!! Ούτε οι γυναίκες δεν τα ξέρουν αυτά ! Μια συμβουλή…… μην λέτε στις γυναίκες – υποψήφιες γκόμενες ότι δεν ξέρετε να βράζετε αυγά γιατί δεν τους αρέσει. Μπορεί εμείς να το διασκεδάζουμε αλλά αυτές τρελαίνονται για άντρες που παίζουν την κουζίνα στα δάχτυλα. Μπορεί να είμαι άσχετος στην κουζίνα αλλά στις γυναίκες έχω διδακτορικό !!!!
ta ayga gia na min spane ston atmomagira bale osa xorai se ola ta patomata kai den spai kanena sakis….
το μόνο φαγώσιμο που ειχα στο ψυγειο ηταν αυτά.σώθηκα…
αυγά*
pali kala pou uparxei to net gia tous foithtes p dn kseroun na mageireuoun
ρε παιδια δεν ξέρετε να διαβαζετε ειδικα εσεις οι πανω-πανω. μιλησε κανεις για αυγο ορθιο? για να καταλαβεις αν ειναι βρασμενο σου λεει βαλτο πλαγιαστο τι ορθιο!!!
Φοβερα πραγματα κανει το ιντερνετ οταν δεν ψαχνεις χαζομαρες….
Σαν ανδρας και εγς δεν ηξερα τιποτα απο αυγα βραζμενα κλπ.+Η ελληνιδα μανα δεν το σηκωνε το τηλ και ετσι μετα απο την υπηρεσια μου βραζω και το αυγουλακι μου!!
λιζα ναι απλα ενα σχολιο απο πανω ελεγε πως πρεπει να το βαλεις ορθιο και να το γυρισεις σαν σβουρα και μετα μια κοπελα ειπε πως δεν γινεται να το βαλεις ορθιο. ολοκληρο debate για το αυγο.. :p
Μέτρησα ΑΚΡΙΒΩΣ 10 λεπτά και δεν έγινε σφιχτό σαν τον κώλο μου ρε γαμώτο. Αυτό που λές απλά δεν στέκει. Άμα το αφήσεις περισσότερο ο κρόκος θα γίνει πιο υγρός απλή φυσική. Με τη θερμοκρασία τα μόρια που σχηματίζουν ολόκληρο το αυγό κινούνται περισσότερο, αποσταθεροποιούνται και γίνονται υγρά και έπειτα αέρια. Θεμελιώδης πράγματα φυσικής. Το υγρό παίρνει σχήμα ανάλογα του αντισώματος που του δίνει. Το αέριο το ίδιο συν οτι εξαπλόνεται στο χώρο και είναι ελαφρότερο απο πούπουλο. Νομίζω πως το μυστικό είναι να το αφήσεις να βράσει 10-7 λεπτά και να το αφήσεις να κρυώσει για να γίνει σφιχτό τα άλλα είναι βλακείες δεν πιάνουν.
Φίλε Θεόδωρε το αυγό δεν είναι μέταλλο, απλή πρωτεΐνη είναι… Έχεις ιδέα; Η πρωτεΐνη όταν θερμαίνεται αλλάζει η δομή της και σφίγγει.
Είμαι 14 στο σπίτι μονος μ (άρρωστος) και το μόνο π εχει το ψυγείο είναι αυγα!! Ευχαριστώ
ολα τα λεφτα ειναι τα σχολια…εχει αναχθει το βρασιμο ενος αυγου σε πυρηνικη φυσικη επιστημη…ελεος!!!πειραματιστειτε στο κατω κατω της γραφης αν δεν πιστευετε οτι σας προτεινουν…τα περιμενετε ολα ετοιμα στο στομα να σας ταϊζουν….
Nbvfdhdhvidjidfji ijdurtwdwfoejgo jidvojfowjfohidowjsgiw fijswdojwofhsfcjwjowhfowj gvdfosjfohsoighidfjosfjhf http://www.yandex.ru/hf8d398hf7ehrf8wed2w8rhthy4t3er5utyetgryh6t6uhryt4retget4fwhw8fr83wh9w8fdgrw7fh8wdj8h3tg73ehr8fhw9rj9wrhf83gw8fwh9dej3th7e4grf8jw9fr3uet8y84yt78e
Nbvfdhdhvidjidfji ijdurtwdwfoejgo jidvojfowjfohidowjsgiw fijswdojwofhsfcjwjowhfowj gvdfosjfohsoighidfjosfjhf http://www.yandex.ru/hf8d398hf7ehrf8wed2w8rhthy4t3er5utyetgryh6t6uhryt4retget4fwhw8fr83wh9w8fdgrw7fh8wdj8h3tg73ehr8fhw9rj9wrhf83gw8fwh9dej3th7e4grf8jw9fr3uet8y84yt78e
Nbvfdhdhvidjidfji ijdurtwdwfoejgo jidvojfowjfohidowjsgiw fijswdojwofhsfcjwjowhfowj gvdfosjfohsoighidfjosfjhf http://www.yandex.ru/hf8d398hf7ehrf8wed2w8rhthy4t3er5utyetgryh6t6uhryt4retget4fwhw8fr83wh9w8fdgrw7fh8wdj8h3tg73ehr8fhw9rj9wrhf83gw8fwh9dej3th7e4grf8jw9fr3uet8y84yt78e
W0S4VO2BXZ5 http://www.yandex.ru
Pipiska9 http://www.yandex.ru