Μπιφτέκια
[Περιγραφή]
Δε βρίσκεις κανένα θύμα να σου φτιάξει μπιφτέκια για να βάλεις στην κατάψυξη για τις δύσκολες ώρες? Φτιάξτα μόνος σου!
[Υλικά]
– 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
– Την ψίχα από 1 φραντζόλα μπαγιάτικο ψωμί (του 1/2 κιλού)
– 2 αυγά
– 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
– 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
– 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
– 1 κουταλάκι δυόσμο
– 2 κουταλάκια αλάτι
– 1 κουταλάκι πιπέρι
– 3 κουταλιές ελαιόλαδο
[Εκτέλεση]
– Αφήνουμε την ψίχα του ψωμιού να μουλιάσει σε λίγο νερό.
– Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε.
– Προσθέτουμε το ψωμί αφού το στύψουμε καλά και ζυμώνουμε το μείγμα.
– Πλάθουμε μπιφτέκια σε ό,τι μέγεθος θέλουμε.
– Ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί στους 200 βαθμούς για μια ώρα περίπου, ανάλογα με το μέγεθος των μπιφτεκιών.
[Σχόλια]
Αν θέλουμε να τα καταψύξουμε τα απλώνουμε σε ένα δίσκο ή ταψί έτσι ώστε να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν παγώσουν καλά τα βγάζουμε από το ταψί, τα βάζουμε σε σακουλάκι και το βάζουμε ξανά στην κατάψυξη. Έτσι δεν κολλάνε μεταξύ τους στο σακουλάκι.
Έχω ένσταση στο ψήσιμο και μια παραλλαγή στα υλικά.
Εγώ τα ψήνω στο γκρίλ (μέγιστη θερμοκρασία) για να θυμίζουν λίγο χασαποταβέρνα.
Επίσης, χρησιμοποιώ πράσσινη πιπεριά που δίνει περισσότερη μυρωδιά και πιο χαρακτηριστική γεύση.
Ερώτηση: Το ξεπάγωμα, πως το κάνεις? Δεν είναι και πολύ υγειινό να το κάνεις σε μικροκυμάτων, ενώ για να ξεπαγώσουν κανονικά χρειάζεται να βάλεις ξυπνητήρι νωρίς το πρωί για να φας το μεσημέρι.
Προσωπικά δεν προτιμώ την πράσινη πιπεριά γιατί βρίσκω τη γεύση της πολύ έντονη. Όσο για το ψήσιμο να σου πω την αλήθεια στο γκριλ γίνονται πιο γρήγορα αλλά δεν είναι τόσο μαλακά. Επίσης όταν τα ψήσεις στους 200 τα βάζεις σε ταψάκι και τα αφήνεις, ενώ στο γκριλ θέλουν να τα γυρίσεις (αν τα βάλεις σε ταψί και όχι στη σχάρα) αλλοιώς αρπάζουν από πάνω.
Για να τα ξεπαγώσεις τώρα… από την άποψη της διατήρησης θρεπτικών συστατικών το πιο καλό – και αυτό ισχύει για όλα τα κρεατικά – είναι να ξεπαγώσουν πολύ αργά. Με άλλα λόγια να τα βγάλεις από το βράδυ της προηγούμενης από την κατάψυξη και να τα βάλεις στη συντήρηση του ψυγείου (έτσι δε χρειάζεται να βάλεις και ξυπνητήρι!). Ένας άλλος γρηγορότερος τρόπος είναι να τα ξεπαγώσιες σε κρύο νερό (μέσα σε πλασικό σακουλάκι), αλλάζοντας νερό κάθε μισή ώρα. Όταν λέμε κρύο νερό εννοούμε σε θερμοκρασία που πίνεται ευχάριστα – όχι από τη βρύση το καλοκαίρι ας πόυμε…
Επίσης είναι ασφαλές να τα μαγειρέψεις χωρίς ξεπάγωμα αλλά πρέπει να τα αφήσεις 15-20 λεπτά παραπάνω. Είναι καλύτερα να μην τα βάλεις σε προθερμασμένο φούρνο και, αν τα κάνεις στο γκριλ, άσε τα πρώτα στους 180 για 15 λεπτά να ξεπαγώσουν. Ακόμα και στο φούρνο μικροκυμάτων είναι εντάξει να τα ξεπαγώσεις αρκεί να τα μαγειρέψεις αμέσως μετά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ δεν τα ξεπαγώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ζεστό νερό γιατί μπορεί να αναπτυχθούν επικύνδυνα βακτήρια στο κρέας.
Αν και άντρας πολύ ορθά μίλησες. Είσαι ενημερωμένος πλήρως. Μπράβο σου, και μπράβο σας για την προσπάθεια που κάνετε. Ελπίζω σύντομα να μπορούμε να εγγραφούμε και σαν μέλη. Σπεύστε….
mia xara ola mono pou ayta den einai mpiftekia…. einai kati mperdemeno me kima sto fourno…..
orismos….
mpifteki.
den periexei pswmi h periexei poly ligo.
den periexei laxanika…. (me kanena tropo)
periexei 3 eidwn kima. 40% mosxari 20% xoirino 20% probio.
DEN psinetai ston fourno……