Φακές
[Περιγραφή]
Μπορεί να σας κυνηγούσαν να τις φάτε όταν είσαστε μικροί, αλλά τώρα πια το έχετε ξεπεράσει, έτσι;
[Υλικά]
– 1/4 κιλού φακές (μισό σακουλάκι)
– σκόρδο (τώρα και τριμμένο σε ένα s/m δίπλα σας)
– 1 φύλλο δάφνης (συνίσταται)
– λάδι
– αλάτι
[Εκτέλεση]
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες και πρακτικές για το φαί τούτο. Εμείς θα προτιμήσουμε το ευκολότερο βέβαια:
– Ξεπλένουμε τις φακές (η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω γιατί, έτσι θυμάμαι να το κάνει η γιαγιά μου, κάτι θα ήξερε!)
– Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις φακές, το σκόρδο(ψιλοκομμένο) τη δάφνη και νερό μέχρι τη μέση.
– Ανάβουμε το μάτι.
– Μετά από 20-30 λεπτά προσθέτουμε λάδι και αλάτι.
– Προσέχουμε να μην μείνει από νερό και περιμένουμε.
[Σχόλια]
Αν ξεμείνει από νερό θα το μάθει όλη η πολυκατοικία και εσείς θα παραγγείλετε απ’ έξω, προσοχή!
Για προχωρημένους / παραλλαγές:
– Το σκόρδο ή το κρεμμύδι μπορούμε να το τσιγαρίσουμε για έξτρα πόντους.
– Προς το τέλος μπορούμε να προσθέσουμε ντομάτα και λαχανικά της αρεσκείας μας για γεύση και ομορφιά.
– Μπορείτε να βάλετε και ξύδι, περί ορέξεως…
sto proto vima einai kalo na afisoume na paroun mia vrasi oi fakes arxika kai na petaksoume to nero kai na baloume kainourgio..Episis eimai sigouros pws i giagia sou epsaxne min exei kai kamia petroula stis fakes 😉