Συνταγές για… άντρες - sintagesgiaantres.gr

Γιουβαρλάκια

Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια:

  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, περασμένο στο multi
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για τη σούπα:

  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι
  • 2 αυγά
  • 1 λεμόνι στιμμένο
  • Αλεύρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με ρύζι.  Ένα εύκολο και αγαπημένο φαγητό.

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε νερό σε μια φαρδιά κατσαρόλα να βράσει. Θα πρέπει να είναι αρκετό για να καλύπτει τα γιουβαρλάκια που θα φτιάξουμε με το παραπάνω.
  2. Ζυμώνουμε τον κιμά με το μαϊντανό, το κρεμμύδι και το ρύζι για τα γιουβαρλάκια. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια να χωράνε στη χούφτα μας. Τα αλευρώνουμε σε ένα πιάτο.
  3. Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για ένα εικοσάλεπτο.
  4. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ρύζι και 2-3 κουταλάκια αλάτι (ανάλογα με το νερό που βάλαμε) και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 15 λεπτά ακόμα.
  5. Χτυπάμε καλά τα αυγά και το χυμό λεμονιού στο multi. Σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε μέσα το αυγολέμονο. Ανακινούμε ελαφρά την κατσαρόλα για να ανακατευτεί και την αφήνουμε για ένα δεκάλεπτο να πήξει το ζουμί.
  6. Σερβίρουμε με τριμμένο πιπέρι.

Σχόλια του… chef

Αντίθετα με ότι ξέρατε, ΔΕΝ ρίχνουμε ζουμί στο αυγολέμονο πριν το αδειάσουμε στη σούπα και ΔΕΝ το ανακατεύουμε με κουτάλα. Αν το κάνουμε δε θα πήξει και θα μείνει αραιό το ζουμί της σούπας. Δε θα κόψει το αυγό γιατί το έχουμε χτυπήσει πολύ καλά (στο multi εννοείται).

21 σχόλια »

  1. Delicious!!

  2. χωρίς να θέλω να σε αμφισβητήσω, το αυγολέμονο έκοψε…το χτυπησα περίπου 3 λεπτά στο μπλέντερ μαζί με το λεμόνι…

  3. h syntagh einai lathos… TO AYGOLEMONO TO PROETOIMAZOUME OPWS MAS EMATHAN OI MANES MAS KAI PYZEI MIA XARA… allwste an alevrwseis ta gioybarlakia h soupa tha piksei ap to aleyri…. kathws epishs ki an baleis sth soupa miso flytzani rizi tha ginei ryzogalo ki oxi soupa…. gia kathe miso kilo nero bazoume mia koutalia ths soupas ryzi spasmeno. kathws eishs gia 1/2kgr kima bazoume 1,5kila nero.

  4. emena h mama mou vazei kai ladi.kanei lathos;

  5. …εμένα πάλι καθολου δε μου εκοψε το αυγολέμονο με αυτή τη μέθοδο! Να που "οι μάνες μας" δεν είναι πάντα οι φωτεινοί παντογνώστες - χαχά! Και η σούπα βγήκε τέλεια, ψηφίζω άριστα!

  6. lipame ala genikos i sintagi isteri poli apo kapio kalo standar….

  7. ο γνήσιος σεφ δεν χρησιμοποιεί multi…τα χτυπάει στο χέρι ή στο σέηκερ

  8. kai emena mou ekopse alla exei wraia geush. an pros8eseis karoto kai selhno pistevw 8a ginei akoma pio nostimh!

  9. megali eukolia to augolemono sto multi! eipa k stin mana mou na to dokimasei… merci! :-)

  10. htan h prwth fora poy eftiaxa gioyrbalakia………….htan fantastika k einai to agaphmeno faghto toy antra moy…eixa mia anhsyxia alla telika eginan teleia pentanostima!!!!!!!!!!!!!!!!!sas eyxaristw

  11. to avgolemono egine telio,,,,,,,,,efxaristo

  12. ti nostimi re paidia …mas douleuete olous..??? den paizesai re file! dilwneis kai mageiras….kai exeis k tips panathema se!

  13. Ολοι όσοι κάνατε αρνητικά σχόλια, δεν σας καταλαβαίνω. Ποια κάθεται σήμερα να χτυπήσει το αυγολέμονο στο χέρι????? Πάτε καλά??? Η συνταγή ήταν πολύ ωραία! Και γενικότερα ισχύει ότι είναι απλή συνταγή, δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη απλή! Μην κάνουμε το κάθε φαγητό μουσακά! Ελεος!

  14. gia na min sou abgokopsi ali fora : tote pare ligo — ligo zoumaki ke rixto mesa sto kala ktipimeno abgolemono… se tropo oste na pari tin thermokrasia to abgolemono tou nerou tis katsarolas… ke meta rixto siga siga anakatevontas,,, thas dis oti den tha sou kopsi..

  15. episis<. i apopsi mou eine min basete rizi, giati ginete san rizogalo,,, apo tin ali meria an kanate pola goubarlakia,,, otan teliosete tote bgalte ta gioubarlakia que topothetisteta se ena mpol.. y mia mikri katsarolitsa,,, STEGNA… giati ama ta afisete zesta sto zoumi tous tote to rizi tha sinexisi nna roufai zoumi,,, ke otan pate na ta zestanete thane san rizogalo.. eno,, an ta xoriste … vazete se ena bathi piato to zoumi ke osa gioubarlakia epithimeitre na fate,, ke ta zestenete sta mikrokimata… an den diathetete siskebi me mikrokimata,,, tote zestenete ti saltsa rixnontas ligo neraki ,,, ke meta ta gioubarlakia… KALI OREXI,,, ANDREAS

  16. I’m from Romania … we have a similar recipe about that kind of soup, I mean, we use to add tomatoes and green vegetables, but I tryed yours and it is great liked very much that recipe.

  17. άνηθο στα γιουβαρλάκια!!! και το αυγολέμονο στο χέρι!

  18. DEN XERV PAIDIA TI LETE KAI POS TIRISATE TIN SINTAGI ALA EMENA MOY BGIKE MIA XARA KAI GLIFAME KAI TA DAKTILA MAS …… 27/10/2012…..

  19. re paidia plaka mas kanete?m aresei pou i allh grafei "poia kathetai na xtuphsei augolemono me to xeri"…les k thn eipan na kanei olokliri tourta sto xeri.fusika xwris multi.de lupaste na to lerwnete gia augo k lemoni????
    oti na nai.eiste k gunaikes.an valeis apeytheias to ugolemono sthn katsarola,tha psithei to augo apo thn thermokrsia tou nerou.isws an t afiseis na kruwsei ta katafereis…

  20. 1. Αυγολέμονο στο χέρι!! Σιγά το δύσκολο. Άσε που στο μίξερ τα αυγά χτυπιούνται υπερβολικά πολύ .
    2, Προσωπικά ξεκινάω πάντα με νερό στο οποίο βάζω 1-2 καρότα, ένα κρεμμύδι ολόκληρο κι αν έχω 1-2 κολοκυθάκια. Έτσι το ζουμάκι αποκτά γεύση. Όταν βράσουν τα λαχανικά, τα αφαιρώ με μια τρυπητή κουτάλα (με ελαιόλαδο και λεμόνι είναι τέλεια για βραστή σαλάτα), ρίχνω λίγο λάδι και μετά τα γιουβαρλάκια.
    3. Τα γιουβαρλάκια τα πλάθω με κιμά, ρύζι, δυόσμο (φρέσκο ή ξερό). Δεν τα αλευρώνω, Δεν τα τσιγαρίζω. Και δεν προσθέτω αυγό ή κρεμμύδι. Μέγεθος, περίπου όσο ένα καρύδι (3-4 ανά μερίδα).
    4, Ελάχιστο ρύζι στο ζουμάκι μαζί με αυτό που θα ξεφύγει από τα γιουβαρλάκια βοηθούν στο χύλωμα. Το επιπλέον ρύζι το προσθέτω μαζί με τα γιουβαρλάκια. ¨Όταν η σούπα είναι έτοιμη, αυτό έχει σχεδόν διαλυθεί.
    5, Δεν προσθέτω ποτέ στο αυγολέμονο κοχλακιστό ζουμί από την κατσαρόλα που βράζει. Σβήνω τη φωτιά, αφήνω να κρυώσει λίγο και τότε κάνω το αυγολέμονο,

  21. Μόλις πριν λίγο δοκίμασα τα γιουβαρλάκια που έφτιαξα με μια τροποποιημένη συνταγή. Βγήκαν πεντανόστιμα! Απλά σαν χημικός που πειραματίζομαι με μαγειρική και ειδικότερα ζαχαροπλαστική να τονίσω κάποια πράγματα που εμπειρικά κάνουν λάθος πολλοί μάγειρες λόγω άγνοιας με την επιστήμη της χημείας. Καταρχήν περιττό και επίφοβο το multi σε αυγολέμονο. 1. με τις υψηλές στροφές του καταστρέφει όλες τις θαυμάσιες πρωτείνες του αυγού που απο αυτές προκύπτουν οι γαλακτωματοποιητικές ιδιότητες του, 2. πρακτικά χρειάζονται το πολύ 3-4 λεπτά για να ομογενοποιήσουμε στο χέρι το αυγολέμονο μας, περισσότερο θα μας πάρει να καθαρίσουμε το multi.
    Δευτερον, το αυγολέμονο όταν προστεθεί στο μίγμα του φαγητού μας (όπως σωστά αναφέρεται παραπάνω σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία) θέλει ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ.
    Τρίτον αν θέλουμε να χυλώσει πολύ η σουπα μας ημισκεπάζουμε την κατσαρόλα μας με μια πετσέτα και αφήνουμε να εξατμιστεί η επιθυμητή ποσότητα νερού (ναι το νερό εξατμίζεται και σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες (40-45 βαθμους κελσιου) )
    Τεταρτον το αλεύρωμα είναι απαραίτητο γιατί : 1. Το αλεύρι θα ενισχύσει την ομογενοποίητική ικανότητα του αυγολέμονου και 2. Το αλεύρι θα βοηθήσει στο σφύξιμο και άρα στο καλύτερο μαγείρεμα του κιμά.

    Αν θέλετε την συμβουλή μου, για οποιαδήποτε συνταγή που θέλετε να εκτελέσετε να θυμάστε : "Ομογενοποίηση και πάλι Ομογενοποίηση" δλδ να ανακατέυετε καλά και πάντα σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες γιατί σε πολύ υψηλές καταστρέφονται πολλά θρεπτικά στοιχεία των συστατικών μας και έτσι ακυρώνεται και ο βασικότερος λόγος του μαγειρέματος, δηλαδή η εξασφάλιση ενώς θρεπτικού γεύματος

Άφησε ένα σχόλιο