Μελιτζάνες με παρμεζάνα
[Περιγραφή]
Ένα πιάτο που έφαγα στην Ιταλία και προσπάθησα να αντιγράψω.
[Υλικά]
– 4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες κατά μήκος
– 1 1/2 κούπα παρμεζάνα, τριμμένη
– Λάδι
– Πιπέρι
Για τη σάλτσα:
– 2 κονσέρβες ντομάτα (ή 1 κιλό φρέσκες ώριμες ντομάτες), κομμένες
– 1/2 κούπα φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
– 4 κουταλιές ελαιόλαδο
– 1 κουταλάκι αλάτι
[Εκτέλεση]
– Βάζουμε τις κομμένες μελιτζάνες σε μια λεκάνη, τις πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε για μισή με μια ώρα να ξεπικρίσουν. Αν τις κόψαμε σε φέτες με πάχος πάνω από 1 δάκτυλο τις αφήνουμε παραπάνω.
– Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες από το αλάτι, τις λαδώνουμε λίγο και τις ψήνουμε σε μια σχάρα στο φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα. Βάζουμε το φούρνο στη μέγιστη θερμοκρασία για να γίνουν πιο γρήγορα (θέλει 15 με 20 λεπτά). Μόλις τις βγάλουμε τις πιπερώνουμε.
– Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τις ντομάτες με το αλάτι, το λάδι και το βασιλικό για να φτιάξουμε τη σάλτσα. Στρώνουμε σε ένα ταψάκι μια στρώση από το μείγμα.
– Βάζουμε από πάνω με τη σειρά μια στρώση μελιτζάνες, μια στρώση από τη σάλτσα και μια στρώση παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
– Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
[Σχόλια]
Η αυθεντική συνταγή είχε και φρέσκια μοτσαρέλα (την άσπρη που πουλιέται σε σακουλάκι μέσα σε νερό, όχι την κίτρινη) αλλά στην Ελλάδα δε βρήκα αρκετά καλή μοτσαρέλα και έτσι την παραλείπω.
Αν δεν υπάρχει φρέσκος βασιλικός μπορεί να αντικατασταθεί με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και 1-2 κουταλάκια ξερό βασιλικό.