Ντοματόσουπα
[Περιγραφή]
Παραδοσιακή αγγλική κουζίνα…. για στάσου! Έχουν οι Άγγλοι ντομάτες?
[Υλικά]
– 1 κιλό ώριμες ντομάτες
– 1/2 φλιτζάνι πολτό ντομάτας
– 1 κιλό ζωμό λαχανικών ή κότας
– 1 κρεμμύδι
– 1 καρότο
– 1 κόκκινη πιπεριά
– Λίγο σέλινο
– 2 κουταλιές ελαιόλαδο
– 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
– 2 φύλλα δάφνης
– Αλάτι, πιπέρι
[Εκτέλεση]
– Βάζουμε το ζωμό να ζεσταθεί σε μια κατσαρόλα.
– Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά και το σέλινο (ή τα περνάμε μια από το multi).
– Σε μια δεύτερη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λάδι σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά και το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν (5-10 λεπτά). Ανακατεύουμε που και που να μην κολλήσουν.
– Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πολτό, τη ζάχαρη και τα φύλλα δάφνης μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε άλλα 5 – 10 λεπτά να μαλακώσουν και οι ντομάτες. Ενδιάμεσα ανακατεύουμε που και που κουνώντας την κατσαρόλα.
– Ρίχνουμε μέσα το ζωμό που ζεστάναμε, ο οποίος θα πρέπει να έχει μόλις πάρει βράση, ανακατεύοντας για να αναμιχθεί καλά με τα λαχανικά.
– Δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση, τη χαμηλώνουμε ξανά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για μισή ώρα ανακατεύοντας μερικές φορές ενδιάμεσα.
– Βγάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και την περνάμε σε δόσεις από το multi (γιατί δε χωράει όλη) μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε.
[Σχόλια]
Τρώγεται σκέτη, μαζί με ψωμί, με τοστ ή με ζυμαρικά (κοφτό μακαρόνι, φιογκάκια, κλπ). Μπορούμε να την βάλουμε και στην κατάψυξη για να τη διατηρήσουμε για τις δύσκολες μέρες…