Ψάρι ψητό
[Περιγραφή]
Κοιτάζεις το λαβράκι στα μάτια. Σε κοιτάζει κι αυτό χωρίς να κάνει πίσω. Ποιός θα κερδίσει?
[Υλικά]
– Φρέσκο ψάρι για ψητό
– Ρίγανη
– Λάδι
– Λεμόνι
[Εκτέλεση]
– Πλένουμε καλά το ψάρι και καθαρίζουμε τα λέπια.
– Το βάζουμε σε ένα ταψί και ρίχνουμε λάδι και ρίγανη και από τις δυο πλευρές. Ρίχνουμε έξτρα ρίγανη μέσα στην κοιλιά.
– Ρίχνουμε λίγο νερό στο ταψί για να μην κολλήσει – περίπου μισό ποτήρι.
– Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.
– Σερβίρουμε με άφθονο λαδολέμονο, το οποίο φτιάχνουμε ανακατεύοντας καλά ίσες ποσότητες λαδιού και λεμονιού.
[Σχόλια]
Πολλοί ρίχνουν και αλάτι μαζί με τη ρίγανη, αλλά σε θαλασσινά ψάρια το βρίσκω περιττό αφού έχουν αλμύρα από τη θάλασσα. Μπορείτε επίσης να βάλετε μια σκελίδα σκόρδο ή μια φέτα λεμόνι στην κοιλιά του ψαριού.
Υπάρχουν πολλά ψάρια που κάνουν για ψήσιμο, όπως τσιπούρα, λαβράκι, σαργός. Τα περισσότερα κυκλοφορούν και σε έκδοση μαζικής παραγωγής (βλ. ιχθυοτροφείου) αλλά εφόσον βρείτε πελαγίσια και το αντέχει η τσέπη σας αξίζει να τα προτιμήσετε.
Αν δεν ψήσουμε το φρέσκο ψάρι σε μια-δυο μέρες μπορούμε να το καταψύξουμε. Πριν το μαγειρέψουμε από την κατάψυξη κανονικά πρέπει να το αφήσουμε όλο το βράδυ στη συντήρηση του ψυγείου να ξεπαγώσει. Αν το ξεχάσουμε ή δεν έχουμε το χρόνο, μπορούμε να το βάλουμε απευθείας να ψηθεί χωρίς να προθερμάνουμε το φούρνο και να το αφήσουμε περίπου ένα τέταρτο παραπάνω. Οι υποστηρικτές της σωστής διατροφής μπορεί να διαφωνήσουν, αλλά είναι καλύτερα από το να μείνεις νηστικός!