Συνταγές για… άντρες - sintagesgiaantres.gr

Ψαρόσουπα της πεθεράς

Υλικά

  • 1 κιλό ψάρι για σούπα
  • 10 πατάτες μέτριες, κομμένες σε κύβους
  • 5 καρότα, κομμένα σε κυβάκια
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • 1/2 ματσάκι σέλινο, κομμένο κομματάκια
  • Χυμός λεμονιού και πιπέρι για το σερβίρισμα

Η παραδοσιακή συνταγή ψαρόσουπας. Σήμερα οι περισσότεροι την κάνουν με ρύζι και αυγολέμονο, αλλά από τότε που τη δοκίμασα με αυτή τη συνταγή δεν την αλλάζω με τίποτα!

Εκτέλεση

  1. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό μέχρι τα 3/4 και βάζουμε όλα τα υλικά να βράσουν για μισή ώρα περίπου, μέχρι να γίνουν οι πατάτες.
  2. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα λαχανικά από την κατσαρόλα και βάζουμε το ψάρι. Το αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός του.
  3. Αν θέλουμε, βγάζουμε το ψάρι με την κουτάλα και το καθαρίζουμε. Αν ανησυχούμε μήπως άφησε λέπια ή κόκαλα στο ζουμί, το περνάμε από ένα στραγγιστήρι. Το βήμα αυτό είναι προαιρετικό αλλά καλό είναι να το κάνουμε, ειδικά αν έχουμε μεγάλο ψάρι.
  4. Περνάμε τις μισές πατάτες και το κρεμμύδι από το multi με λίγο από το ζουμί μέχρι να γίνουν ένας πηχτός χυλός και τον αδειάζουμε ξανά στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και τα σβήνουμε. Σερβίρουμε με χυμό λεμονιού και πιπέρι.

Σχόλια του… chef

Αν και η πεθερά δεν αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της, το μυστικό της ψαρόσουπας δεν είναι άλλο από το ίδιο το ψάρι. Αν βρείτε κεφάλι από ροφό ή σφυρίδα είναι ιδανικό. Γενικά, την καλύτερη ψαρόσουπα την κάνουν τα πετρόψαρα (πέρκες, σκορπίνες, πεσκανδρίτσες, χάνοι). Όσο πιο άσχημο τόσο καλύτερο! Ειδικά η πεσκανδρίτσα κάνει φανταστική σούπα και πουλιέται χωρίς το κεφάλι και γδαρμένη, οπότε δε χρειάζεται και στράγγισμα το ζουμί της. Ακόμα και ο ταπεινός μπακαλιάρος όμως κάνει πολύ καλή σούπα. Αν κάνετε μάλιστα συνδυασμό δύο-τριών ψαριών είναι ακόμα καλύτερα.

23 σχόλια »

  1. λαδι δεν χρειαζεται;

  2. FANTASTIKH SYNTAGH KAI PANEFKOLH EYTIAXA THN TELEIA CAROSOYPA

  3. Τη φτιάχνω τώρα και αυτενεργώ ως προς το λάδι και το αλάτι! {ρ’αττω ορθά;

  4. Χμ… αν το ψάρι είναι λιπαρό τότε δε χρειάζεται λάδι (τα ψάρια για σούπα είναι γενικά αρκετά λιπαρά). Αν τώρα έχεις μόνο μπακαλιάρο τότε μάλλον θα πρέπει να βάλεις… Όσο για το αλάτι απ’ ότι φαίνεται το ξέχασα! Αλάτι βάζεις στην αρχή (μαζί με τα λαχανικά) κατά προτίμηση.

  5. κοκινοψαρο κανει

  6. την πέτυχα!πολύ καλή συνταγή!!!!!μπράβο!!!!!!

  7. αντι για σελινο εβαλα ανιθο,πειραζει?αλλαζει πολυ η γευση?

  8. Το αγαπημένο μου!!!

  9. pirazei an anti gia kremudi kai selino valw piperia kitrinh kai ruzi ?

  10. Το ρύζι το βάζουνε στην ψαρόσουπα μόνο και μόνο για να γίνει πιο χορταστική, γιατί το ψάρι είναι πανάκριβο… Η κανονική ψαρόσουπα είναι χωρίς ρύζι.

  11. choco πολυκαλη η συνταγη μου.οπως την φτιαχνεικαι η μανα μου.προσωπικα για εμενα ψαροσουπα ειναι μοο αυτην.ουτε ρυζι ουτε πιπεριες ουτε τιποτα αλλα αλλα και τιποτα λιγοτερο.ολα τα αλλα ειναι κατι σαν ψαροσουπα.οσο για τον ανηθο που ακουσα δοκιμασε να να φτιαξεις μακαρονια με κιμακαιαντι για μαιντανο να βαλεις σελινο οπως δοκιμασα καπου.ειναι σαν να τρως μακαρονια με κιμα με ολιγη φασολαδα.

  12. Απίστευτο η συνταγή της μαμάς μου, που φτιάχνω χρόνια!!! Ακόμα κι όσοι μισούν την ψαρόσουπα, όταν δοκιμάζουν την συγκεκριμένη συνταγή κάτι παθαίνουν και την λατρεύουν!!!!!

  13. Τα υλικα αυτα για ποσα ατομα ειναι;

  14. Επισης το ψαρι το βαζουμε απο την αρχη μαζι με τα λαχανικα;

  15. o egonosmou sto nipio troei tin psarosoupa sto spiti pote !!! elpijo me auti tin suntagi na tin faei!!! euxaristo……………

  16. Και η μητέρα μου έτσι την κάνει υπέροχη συνταγή!

  17. All ways you need some good quality oil in the fish sup regard less of the type or quality of fish,
    All other type of sups you do no need any oil or other fats, for a good sup you need to have very good fat less chicken, beef or any other stock in order to have a taste full sup, auf course each sup need acordingly ingrediends to make taste good. bueno appetite kali oreksi!!!
    ** Regarding the above mentioned sup it sounds good, besite the oil and the salt that has been forgotten.

  18. κάνω ακριβώς την ιδια συνταγή χροοόνια τώρα, με μια διαφορά που την κάνει πιο εύκολη. Βάζω όλα τα λαχανικά να βράσουν μαζί για 30-40 λεπτά και 10-15 λεπτά πριν το κατεβάσω από την φωτιά, βάζω και το ψάρι να βράσει και έτοιμο!

  19. Για πόσα άτομα είναι αυτά τα υλικά?

  20. Λάδι δεν βάζουμε?

  21. Κανω αυτη τη συνταγη που την εμαθα απο τη πεθερα μου με τη διαφορα οτι βγαζω ψαρι και λαχανικα στη πιατελα με λαδολεμονο.Στη δε σουπα ριχνω λιγα λαχανικα που εχω περασει απο το μουλτι και χυλωνει. Νοστιμοτατη συνταγη.

  22. Εγω στο μουλτι μαζι με τισ πατατες και το κρεμμυδι βαζω και πολυ καροτο να αλεστει και ετσι η σουπα γινεται πιο γευστικη και χρωμματιστη!

  23. Εγω πρωτα βραζω το ψαρι. Το βγαζω σε μια πιατελα και σουρωνω το ζουμι. Ριχνω μετα τα λαχανικα,καροτα σελινο πατατες τα οποια εχω προηγουμενως κοψει σε κυβακια. Το κρεμυδι το περναω πρωτα στο μουλτι γιατι τα παιδια δεν το θελουν να φαινεται. Τα βραζω ολα στο ζωμο. Βαζω και λιγο λαδι οταν βραζουν τα λαχανικα. Στο τελος κοβω την σουπα με αυγολεμονο. Ωρισμενες φορες κομματια ψαριου τα ριχνω μεσα στην σουπα και πιπερι βεβαια.

Άφησε ένα σχόλιο