Συνταγές για… άντρες - sintagesgiaantres.gr

Ζύμη για πίτσα

[Περιγραφή]

Δυστυχώς οι περισσότερες συνταγές για ζύμη πίτσας δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρειάστηκε αρκετό ψάξιμο για να βρώ μια πραγματικά καλή συνταγή. Τώρα πια δεν τη βρίσκω πουθενά αλλού, γι αυτό και την γράφω εδώ.

[Υλικά]

– 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

– 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο

– 1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό

– 2 φακελάκια μαγιά

– 2 κουταλάκια ζάχαρη

– 1 κουταλάκι αλάτι

[Εκτέλεση]

– Ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά. Το νερό θα πρέπει να έχει θερμοκρασία περίπου 40 βαθμούς (να μπορούμε να κρατήσουμε το χέρι μας μέσα χωρίς να καίγεται). Περιμένουμε 5 λεπτά για να αρχίσει η ζύμωση.

– Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι, το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο νερό και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

– Απλώνουμε μια χούφτα αλεύρι στον πάγκο που θα το ζυμώσουμε και αδειάζουμε πάνω το μείγμα. Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ομαλή ζύμη που να μην κολλάει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αλεύρι αν είναι πολύ κολλώδης.

– Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και το καλύπτουμε με ένα πανί. Την αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα. Όταν φουσκώσει την πιέζουμε να μαζέψει και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για άλλη μισή ώρα. Φροντίζουμε το μπολ να είναι αρκετά μεγάλο γιατί όταν φουσκώσει θα γίνει περίπου διπλάσια. Η ζύμη είναι πλέον έτοιμη.

[Σχόλια]

Ανάλογα με το πάχος που επιθυμείτε μπορείτε να φτιάξετε 2 με 3 μεγάλες πίτσες με αυτά τα υλικά, ή 4 λίγο πιο μικρές και λεπτές. Για να φτιάξετε τη βάση κόβετε το αντίστοιχο κομμάτι από τη ζύμη (το μισό, το 1/3 ή το 1/4), το τοποθετείτε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο και το ανοίγετε με αλευρωμένο πλάστη μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος. Αν δείτε ότι πάει να κολλήσει αλευρώνετε ξανά τον πλάστη.

Μπορείτε να ψήσετε την πίτσα σε ταψί αλλά έτσι θέλει προσοχή στο χρόνο ψησίματος για να μην ξεραθεί πολύ η ζύμη, ειδικά αν κάνετε λεπτή τη βάση. Γι αυτό προτείνω ψήσιμο πάνω σε μια λαδόκολλα στη σχάρα του φούρνου. Το ταψί χρειάζεται και λάδωμα για να μην κολλήσει πάνω η πίτσα.

Αφού προσθέσετε ό,τι υλικά θέλετε από πάνω, ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά (ή και παραπάνω ανάλογα με το πάχος της βάσης).

Λέξεις κλειδιά: , , ,

37 σχόλια »

  1. me liga logia mapa!aidia

  2. Χμμ….. αναρωτιέμαι τι να σου πήγε στραβά, γιατί εγώ κάνω πίτσα με αυτή τη συνταγή και γίνεται πάντα πολύ καλή. Μπορείς να πεις πιο συγκεκριμένα?

  3. me liga logia mapa!aidia
    Τί έννοείς μωρή φλόμπα, γραφεις και γκρίκλις?
    Εξήγησε στον άνθρωπο τί ειναι μάπα?
    100 κιλά μοσχάρα θες και πίτσα!!!
    Αι στο διάολο!!!

  4. opou kai na koitaxeis ayti ti syntagi tha vreis. nero, alati, magia, eleolado, zaxari. ti ennoeis den thn exeis vrei pouthena? oles oi syntages pou yparxoun sto internet einai apla mapa. den xerw giati symvenei ayto alla einai alithia. Kat arxas opou tha vlepete se syntagi pitsas na leei eleolado na xerete oti aytos pou th grafei den xerei ti tou ginete. Mono kalampokeleo h’ ilielaio na vazete. to eleolado einai gia salates kai magireyta.

  5. eiste oloi agenestatoi.ntropi sas pou ekfrazeste etsi.den exete allo tro po ektonosis?skeftikate oti den sas vgike kali i sintagi giati eiste axristoi?

  6. Ο ανακοινωσας την συνταγη εχει δικιο. Ειναι κατι διαφορετικο και ωραιο. Εχω δοκιμασει πολλες συνταγες για ζυμη πιτσας απο το ιντερνετ και καμια δεν μου αρεσαι οσο αυτη. Νομιζω οτι τα ασχημα σχολια προερχονται απο ξερολες κι απο αυτους που δεν την εφτιαξαν. Βεβαιως ειναι θεμα γουστου. Απλα αν η γεμιση της πιτσας ειναι απο αλμυρα υλικα, στην ζυμη διαπλασιαζω την δοση της ζαχαρης για να ισσοροπησει τις γευσεις.

  7. i kaliteri spitiki pitsa pou exo faei…polla bravo!!

  8. Με λιγο λιγοτερο λαδι και λιγο περισσοτερο νερο, πολυ καλο ανοιγμα με τον πλαστη, θα εχετε την τελεια ιταλικη ζυμη! Παρα πολυ καλη! Ψησιμο για περιπου 12 λεπτα κατω αντισταση 220, μια θεση πριν το τελος.

  9. εγω δεν εχω δοκιμάσει ακομη τη συνταγη αλλα φαινεται καλη, η απορια μου ειναι αν πρωτα θα ψησουμε λιγο τη ζυμη και μετα να βαλουμε τα υλικα απο πανω και να την ξαναψησουμε, επισης δωστε και καμια συνταγη για το σως της ντοματας που βαζετε.

  10. Φυσικά και μπορείς να την ψήσεις λίγο πριν βάλεις τα υλικά, αλλά θέλει προσοχή να μην παραψηθεί. Αυτός είναι και ένας καλός τρόπος να σιγουρευτείς ότι δε θα μείνει άψητη αν την… παραφορτώσεις! Όσο για τη σάλτσα προτείνω να δοκιμάσεις μια σάλτσα ωμής ντομάτας

  11. Oles i sintages fenonte poli ores .
    arxizi ergasia apo avrio.
    ime tixeros pou se evrika.
    xeretismata apo tin SWEDEN.

  12. Καλησπέρα παίδες ,Θα την κάνω σήμερα και θα σας πώ τη γνώμη μου .Παντως πολύ βρισίδι πέφτει ρε σεις. Αναρωτιλεμαι γιατι?????

  13. ψάχνω μία συνταγή πίτσας για το ξενοδοχειο που θα δουλέψω.θα τη δοκιμάσω και θα σας πώ ελπίζω να είναι καλή.γιατή από αυτό εξαρτάται αν θα με πάρουν..φιλιά

  14. Η συνταγή είναι ωραία και απλή, όση δεν κατάφεραν να την κάνουν καλή και βρίζουν ειναι γιατί εχόυν συνηθίσε να τρωνε μονο mcdonalds και ολα τα άλλα τους φαίνονται μέτρια μετά την απόλυτη γκουρμέ εμπειρία της συγκεκριμένης αλυσίδας

  15. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑ!!!!

  16. kalispera se olous.an den xrisimopoiisw oli ti zumh ti prei na kanw gia na thn apouhkeusw sthn katapsiksi?

  17. Kalispera. Poly wraia fainetai i sidagi…tha tin ektelesw to sk pou erxetai!!!

  18. Πρώτη φορά που πιάνω ζυμάρι στα χερια μου, την αφησα να ξεκουραστει τωρα..(ετσι δεν λένε???)

    θα σας πω το βράδυ, αν δεν γινει καλη θα φταιω εγω σιγουρα, αν πάλι γινει κάλη σημαινει οτι η συνταγη ειναι σούπερ…..

  19. καλησπέρα σε όλους!
    μια χαρά μου βγήκε εμένα!
    και έκανα και μερικές αλλαγές: έβαλα μαύρο (ολικής) αλεύρι και λίγο ρίγανη με λίγη παρμεζάνα τριμμένη στη ζύμη
    ότι περίσσεψε το έκανα τυρόψωμο με ακόμα λίγη παρμεζάνα!

  20. Θα την προσπαθισω να την κανω αυριο. Θελω να την κανω καλτσονε,αλλα θα δω αν μπορεσω να φτιαξω αυτην την γαματη καλτσονε που ειχα φαει με την οικογενεια μου στην πιτσα la galeria που ειχε απο πανω και 2 φετες προσιουτο και οταν την εφεραν εριξα αυτο το πιπερατο λαδι ,που δεν θυμαμε πως λεγεται και μαλον θα πρεπει να το φτιαξω μονος μου.
    Για να δουμε θα τους ευχαριστησω??

  21. Η la galeria ειναι στο μιλανο απεναντι απο την duomo στην κλειστη αγορα στο κεντρο της πολης

  22. ΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ!

  23. H pitsa egine teleia!!!! Twra an autos pou thn ekane mapa einai entelws asxetos den ftaiei h syntagh….. xreiazetai na to xeis gia na mageirepseis!!!!

  24. το θεμα ειναι να ειναι απλη η συνταγη για να μην χρειαζετε να φωναζεις την αργυρω η τον τσελεμεντε για να φας πιτσα εμενα παντως μου αρεσε σαν συνταγη και γευση αν εχετε προβλημα φωναξετε τον μαμαλακη να σας φτιαξει μια πιτσα χαχαχαχα

  25. ti sintagi einai pali kai afti me eleolado kai episis stous 200c bathmous psisimo. mallon den exei idea apo pitses. tha spasoume kanena donti sto telos kai tha ftete eseis

  26. η συνταγη ηταν τελεια!το συμπερασμα ομως ειναι αλλο…τελικα οι αντρες ξεκατινιαζονται πολυ χειροτερε απο τις γυναικες….

  27. ma ti pete..ma cio che leta, sono da Prato(milano)gia osous gnorizoun…ma ti leo 6 xronia imoun…alla egina montelist…apla ematha se italo apo to Rieti …htan…ton allo mina tha pao..a….Fabio ton lene ΤΥΧΑΙΟ?

  28. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ.

  29. παιδια η πιτσα βγηκε καταπληκτικη!
    την εκανα με μια φιλη μου και ηταν πεντανοστιμη!
    σας ευχαριστουμε για την απιθανη συνταγη!

  30. Δίνω μια συμβουλή από τα παλιά χρόνια. Είναι καλύτερο το ελαιόλαδο να ραντίζεται αφού φουσκώσει η ζυμή. Ο λόγος είναι πως το λαδι λειτουργεί μονωτικά κα εμποδίζει το φούσκωμα (σε μικρή ποσότητα πιθανότατα δε θα συμβεί). Και κάτι ακόμα…μπορεί το ελαιόλαδο να μη έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τα καλαμποκελαια κ.λπ αλλά είναι τόσο καλύτερο για τον οργανισμό μας που αξίζει το κόπο!!!

  31. ξέχασα!!!θα δοκιμάσω τη συνταγή το σκ. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!!

  32. Ευτυχώς τα περισσότερα σχόλια είναι θετικά, όχι ότι έχω δοκιμάσει τη ζύμη (σήμερα θα την φτιάξω) αλλά από τα αρνητικά σχόλια που διάβασα, κατάλαβα ότι αυτοί που μιλάνε είναι εντελώς άσχετοι από μαγειρική και το χειρότερο μιλάνε χωρίς να έχουν προσπαθήσει να την φτιάξουν (είναι εμφανές αυτό) γεμίζοντας όλους εμάς τους υπόλοιπους με αρνητική ενέργεια. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να χαρακτηριστούν οι ίδιοι με αυτές τις βρισιές. Συγχαρητήρια κερδίσατε επάξια τη θέση σας στο βάθρο του αρνητισμού των ανθρώπων που καταδικάζουν με μεγάλη ευκολία τους άλλους αλλά δεν κρίνουν ποτέ τον ίδιο τους τον εαυτό. Η μάχη με το αρνητικό είναι χάσιμο χρόνου αν θέλεις να κάνεις ριζικές αλλαγές στη ζωή σου και να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Από το ύφος που εκφράζονται καταλαβαίνω σαν ψυχολόγος ότι και στην προσωπική τους ζωή συμπεριφέρονται κατά τον ίδιο τρόπο, ακόμη και στις σχέσεις τους, λειτουργούν παρορμητικά, είναι μέσα στον αρνητισμό, θέλουν πάντα να έχουν δίκιο και έχουν την ανάγκη να δείχνουν στους άλλους ότι έχουν άδικο (προτιμούν να έχουν δίκιο από το να προτιμούν να αγαπιούνται), θέλουν να επιβάλλονται και να ελέγχουν τον άλλον, δεν συνειδητοποιούν όμως ότι έτσι έρχεται η δυστυχία στις σχέσεις, το "εγώ" τους, τους έχει σκλάβους και ούτε κατά διάνοια έχει περάσει αυτό από το μυαλό τους.

  33. paidia ego ta ti ftiaxo seimera elpizo na ginei kali ta sas po avrio………

  34. telika paidia telia h zimi poli afrati kai anigi kai poli efkola sto zimoma telia sas leo den iparxei telia………. kalinixta kai kalo savatokiriako……

  35. αγαπητη ασχετοι που βριζουν και σχετικοι που κατι παραπανω γνωριζουν κ κανουν θετικα σχολια αλλα κ παρατηρησεις!!! η συνταγη ειναι πολυ ευκολη απλη κ μια βαση για την πιτσα κ ολη η τεχνη ειναι στο ζυμωμα κ στο ποσο θα ξεκουραστει.. αυτοι που κραζουν ας κοπιασουν παραπανω γιατι για να μην τους βγηκε το πιο απλο, μαλλον δεν προσπαθησαν αρκετες φορες κ δεν πειραματιστηκαν! αν ηξεραν ας εγραφαν την σωστοτερη συνταγη κατα την γνωμη τουςκ οχι μονο να βριζουν!!! ΑΥΤΑ!!! για να πετυχεις το καλυτερο δυνατο θα πρεπει να ρισκαρεις κ να πειραματιζεσαι διαρκως κ πανω απο ολα να αγαπας κ να εχεις παθος με τη μαγειρικη! καλη τυχη σε ολους :-)))

  36. Καλημέρα σε όλους και όλες τις φίλες. Πολύ καλή συνταγή αν και έχω εδώ και χρόνια τελειοποιήσει τις αναλογίες – τεχνική, για τα δικά μου γούστα.
    Άν τύχει να σπουδάσεις Ιταλία κολλάς το μικρόβιο της Ιταλικής κουζίνας και μετά τρέχα γύρευε αν γυρίσεις Ελλάδα. Γνώρισα λοιπόν 3-4 διαφορετικές τεχνικές και αυτές να φανταστείτε μόνο για ξυλόφουρνο. Όσο για το τί λάδι χρησιμοποιούμε στην πίτσα αυτό είναι μόνο το ελαιόλαδο. Ότιδήποτε άλλο θα βγάλει τύπου πίτσα και όχι κανονική πίτσα. Για να καταλάβει κανείς τι εστί πίτσα και να πειραματιστεί πρέπει να έχει γευτεί πολλές φορές τις αυθεντικές ιταλικές ανάλογα με το μέρος της Ιταλίας.
    Αυτή η συνταγή λοιπόν είναι ότι πιο κοντινό μπορεί κανείς να δοκιμάσει για να φτιάξει πίτσα. Ακόμα και όσα άτομα δεν έχουν ξαναασχοληθεί με το σπόρ. Καλή συνέχεια σε όλους.

  37. παιδια περιπου ολες οι συνταγες για πιτσα απο οτι βλεπω ειναι ιδιες στην τεχνικη ειναι το θεμα

Άφησε ένα σχόλιο